Pentru a efectua această sarcină, adunați ambele familii la un loc și cereți sfatul tuturor pentru a nu uita persoane importante ori rude îndepărtate (care se așteaptă la invitație) de pe lista de oaspeți.
Organizați o după-amiază ori cina în familie, pentru a discuta planurile de nuntă. Cu siguranță veți fi asaltați cu o mulțime de sfaturi, sugestii și recomandări, dar țineți minte că, este nunta voastră și o puteți organiza, exact așa cum vă doriți voi.
Pentru a putea alege în mod corect locația, ținutele și decorațiile de nuntă, decideți dacă vă veți organiza o nuntă formală sau dimpotrivă una informală.
Totodată, dacă vă doriți să angajați o agenție de nunți, ideal ar fi să optați pentru una care vă poate pune la dispoziție toate serviciile de organizare a nunții.
Discutați cu membrii ambelor familii și decideți cine, pentru ce, va plăti. Menționați-le acestora, că vor fi totuși elemente de care vă veți ocupa personal.
Decideți cine vor fi cei care vor sta alături de voi la altar. Nu uitați: nu sunteți obligați să vă alegeți cei mai buni prieteni și nici pe cei cărora, la rîndul vostru le-ați fost cavaler sau domnișoară de onoare. Încercați să optați pentru persoane în care simțiți că puteți avea încredere.
Înainte de a stabili data exactă a nunții voastre, treceți peste calendarul bisericesc și vorbiți cu un preot pentru a afla care sunt perioadele în care nu se organizează nunți.
Așadar, nu trebuie să alegeți locația preferată de majoritatea mirilor ci mai bine optați pentru cea, în care vă simțiți, voi, bine.
După ce ați aflat care sunt perioadele în care se pot sărbători nunți, discutați cu preotul pentru a vedea care dintre aceste date este liberă. La fel va trebui să procedați și cu reprezentanții locației alese. După ce ați discutat cu ambii, urmează să stabiliți și data nunții.
asigurați-vă că ați semnat un contract strict cu reprezentanții acestuia.
Pentru a vă face o idee inițială despre ultimele tendințe în stiluri, culori și materiale folosite în crearea rochiilor de mireasă, vă puteți inspira din reviste și site-uri de specialitate dar și din nunțile vedetelor.
Adunați cît mai multe informații referitoare la destinații speciale pentru luna de miere, costul acestora, variante de cazare și modalități de transport.
Înainte să îi angajați pe aceștia, încercați să discutați cu persoane care s-au bazat pe ei la nunta lor. Cereți cît mai multe referințe de la persoanele respective și mostre de servicii de la furnizori.
Încercați să optați pentru o rochie care se potrivește siluetei voastre, dar în care vă simțiți adevărate prințese. Luați în considerare sfaturile specialiștilor, dar nu uitați nici de propriile dorințe.
amuzament și buna-dispoziție, asigurați-vă că ați semnat un contract clar cu aceștia.
Țineți cont de faptul, că stilul nu este egal cu tematica și nici culorile nu sunt suficiente pentru a seta atmosfera pe care v-o doriți în ziua cea mare.
Toate aceste informații le puteți găsi fie în reviste și site-uri specializate, fie le puteți obține de la planificatorii de nuntă profesioniști.
După ce ați hotărît care ar fi destinația ideală pentru luna voastră de miere, cereți-le reprezentanților unor agenții de turism să vă pună la dispoziție pachete speciale sau diverse promoții, care includ locația ori locațiile pe care doriti să le vizitați.
Unele cupluri vor prefera să își sărbătorească nunta în biserica / catedrala în care și-au sărbătorit nunta părinții, nașii sau alți apropiați de ai lor. Dacă sunteți însă pe polul opus și nu știți exact unde vă veți cununa, vizitați cât mai multe posibile biserici / catedrale pentru a o alege pe cea potrivită.
Modificarea și ajustarea unei rochii de mireasă nu este ușoară, de aceea trebuie să știți că rochia trebuie comandată cu cel putin 4 luni înainte de eveniment. În plus, va trebui să faceți vizite repetate la croitoria care vă va ajusta rochia, pentru ca în ziua cea mare, aceasta să vă vină perfect.
Includeți în comandă invitațiile, cardurile de mese, dacă ați optat pentru acestea și decideți împreună cu firma aleasă hârtia, font-ul și elementele decorative, care vor fi folosite la efectuarea acestora.
Aceste accesorii trebuie să includă în primul rînd voalul, bijuteriile și pantofii de mireasă. Așa cum ați făcut-o la alegerea rochiei de mireasă și al stilului nunții și aici puteți apela la reviste, cărți, site-uri sau nunțile celebrităților.
Semnați un contract cu agenția de turism la care ați apelat și achitați avansul aferent excursiei.
Decideți împreună cu ei stilul pe care îl vor adopta în ziua cea mare și încercați să aflați dacă își vor achiziționa chiar ei ținutele sau dacă se așteaptă să o faceți voi.
Decideți dacă mirele va purta un costum clasic ori un frac, alegeți-i pantofii, cămașa, lavaliera, vesta și alte accesorii, cum ar fi un ceas, în funcție de preferințe.
Unele cupluri își doresc două ținute pentru ziua cea mare. Dacă și voi vă încadrați în această categorie, alegeți-vă cîte o ținută pentru cununia civilă.
Rugați un bijutier să vă explice ce tipuri de metale se folosesc pentru realizarea verighetelor, care sunt diferențele de preț dintre acestea și ce stil de gravură se poate utiliza pentru personalizarea lor.
Multe firme au rezervate toate serviciile cu multe luni înainte de evenimente. Nu așteptati pană în ultima lună, dacă doriți să închiriați ceva. Asigurați-vă în momentul închirierii că ați semnat un act din care reiese tipul de serviciu pentru care ați optat și data în care acesta vă va fi furnizat.
Deși, de cele mai multe ori ne referim aici la mireasă, mirele la rîndul lui va trebui să-și aleagă un look special (măcar în ceea ce privește coafura) pentru ziua cea mare.
Si de această dată le puteți căuta în magazine specializate sau online unde aveți posibilitatea de a vă pune mintea și creativitatea la contribuție realizandu-vă chiar voi cocardele și mărturiile în stil DIY (bricolaj).
Alcătuiți două liste de invitați, firme. Una principală – unde veți include toate persoanele, pe care le doriți neapărat prezente la nuntă și alta de rezervă unde veți include pe cei care vor fi invitați în cazul în care cineva de pe lista principală va refuza invitația.
Nu uitați să păstrați cîteva și pentru voi (vor rămîne ca mici amintiri plăcute, în ziua în care v-ați unit destinele).
Stipulați în contract, neapărat data și ora la care fie vă veți prezenta voi la salonul de frumusețe, fie se vor deplasa specialiștii la domiciliul dvs-ră. De asemenea, dacă este posibil, includeți în contract și costul total al serviciilor care vi se vor oferi.
Alcătuiți o mapă și includeți în aceasta cărțile voastre de identitate, certificatele de naștere, pașapoarte / permise de conducere – dacă este cazul.
În ceea ce privește transportul la nuntă, luați în considerare numărul de invitați și distanțele ce vor trebui parcurse la nuntă. Pentru voi puteți opta pentru o trăsură ori o mașină de epocă, dacă distanța ce va fi parcursă nu este foarte lungă, ori pentru o limuzină care va parcurge cu ușurință orice distanță. Pentru invitați, alegeți fie autocare – dacă veți avea mulți oaspeți, fie microbuze.
Pentru personalizarea verighetelor puteți alege orice fel de text (bineințeles scurt), cuvînt, inițiale ori date (spre exemplu data nunții, data cînd v-ați cunoscut, etc.)
Aceste ținute pot fi procurate din orice magazin specializat pe ținute de ocazie și de cele mai multe ori nu va fi nevoie să le modificați.
Magazinele cu profil de nuntă și evenimente vor dispune, pe lîngă costume și fracuri de diverse feluri, și de toate accesoriile necesare mirilor.
Există o mulțime de magazine tradiționale sau online specializate pe aranjamente și decorațiuni de evenimente. Căutați unul care se potrivește nevoilor voastre și alegeți articolele adecvate stilului și temei nunții.
Acestea sunt articole mici a căror preț nu trebuie să fie foarte mare. Este indicat să cumpărați / realizați mărturii identice invitaților, dar le puteți împărți și în funcție de categorii: astfel, le puteți dărui mărturii de un fel domnișoarelor de onoare și de un altfel, cavalerilor de onoare, nașilor, părinților, rudelor ș.a.m.d.
Este de preferat să împărțiți personal invitațiile, cel puțin unde este posibil. Dacă nu este de putință să vă întâlniți cu persoanele respective, asigurați-vă că le trimiteți invitațiile prompt.
În această perioadă mai mult ca sigur veți ști cam cîți invitați vor veni la nunta voastră. Calculați cantitățile de băuturi alcoolice în concordanță cu numărul acestora, dar mai adăugați cîteva sticle în plus, în caz că veți avea nevoie de ele.
La fel, cu orice serviciu pentru care optați și aici va trebui să semnați un contract clar cu firma aleasă. Includeți în contract data și ora la care veți apela la serviciile companiei, numărul persoanelor ce vor fi transportați și costul total al serviciilor.
Înarmați-vă cu informații ce vizează diverse forme (rotund, pătrat, unghiular etc.), stiluri (supraetajat, plan, turn de brioșe etc.), decorațiuni (zahăr, ciocolată, marțipan etc.), compoziție și combinații de gusturi.
În caz că există persoane pe lista principală de invitați, care v-au refuzat invitația, trimiteți invitații celor ce se află pe lista secundară. Nu lăsați această sarcină pe ultima sută de metri, deoarece persoanele respective s-ar putea simți jigniți. Achiziționați-le cadouri nașilor, părinților, partenerei sau partenerului și domnișoarelor și cavalerilor de onoare – Ca semn de mulțumire pentru ajutorul pe care aceștia vi-l acordă în decursul organizării nunții, cumpărați-le apropiaților mici daruri simbolice.
Toate acestea le puteți primi fie de la biroul de informații al primăriei (care aparțineți), fie pe site-urile web specializate pe servicii de nuntă ori de la planificatorii de nuntă (dacă ați apelat la ei).
Cheia unei bune organizări este confirmarea și reconfirmarea continuă. Nu vă sfiiți să îi contactați telefonic pe furnizorii de servicii ori responsabilii de la restaurantul sau biserica pentru care ați optat, pentru că este normal și de înțeles să vă doriți ca totul să fie pus la punct.
Deși ați putea considera că nu aveți nevoie de aceste cursuri, trebuie să luați în considerare că veți avea ceva emoții, când toți ochii vor fi ațintiți asupra voastră, așadar, pentru un dans ca-n povești vă recomandăm să luați măcar un număr minim de lecții de dans.
În cazul, în care răspunsul este negativ, apelați la un croitor ori încercați să reveniți la greutatea pe care ați avut-o în momentul achiziționării ținutelor.
Este foarte important să știți cîte persoane vor fi prezente la evenimentul vostru, astfel, dacă există persoane care nu v-au răspuns la invitație în nici un fel, vă recomandăm să îi contactați telefonic pentru a afla decizia lor.
La această probă luați cu voi accesoriile ce le veți purta în ziua cea mare. Nu uitați că un stil de coafură sau machiaj poate arăta total diferit, dacă este purtat cu o anume diademă, pereche de cercei, colier, etc.
Stabiliți cu aceștia ultimele detalii și menționați încă o dată serviciile la care vă așteptați. Fiți fermi dar politicoși.
După ce ați ales cofetăria preferată, alegeți-vă tortul de nuntă, în funcție de numărul oaspeților care v-au răspuns afirmativ la invitație. Achitați avansul (dacă vi se solicită) și păstrați chitanța primită.
Includeți în această comandă buchetul miresei și cele ale domnișoarelor de onoare, lumînările și aranjamentele florale.
dacă veți pleca imediat după petrecerea nunții.
Pentru a nu exista neînțelegeri, transmiteti din timp numărul oaspeților la nunta voastră, furnizorilor de servicii la care ați apelat.
Asigurați-vă că ați terminat ședințele de cosmetică / solar și dietă. De asemenea, dacă doriți o nouă tunsoare (mai ales mirele) vizitați un salon de coafură / frizerie.
Cumpărați coșulețe pentru fetiță cu flori, panglici și baloane pentru decorarea autoturismelor, ace de piept pentru cocarde etc.
Adunați persoanele însărcinate cu aranjarea și decorarea sălii și cu cei care se ocupă de transportul băuturilor la recepție și stabiliți încă o dată cu aceștia decursul zilei.
Alegeți o domnișoară și un cavaler de onoare pentru a efectua această sarcină. Dacă va fi nevoie, tot ei vor fi cei care se vor ocupa de transportul florilor de la starea civilă la locația recepției ori la voi acasă.
Desemnați o persoană (poate fi un cavaler sau o domnișoară de onoare) care va achita costul diferitelor servicii, care nu au fost plătite în prealabil.
În acest sens puteți cumpăra pișcoturi și șampanie pentru a vă servi oaspeții la cununie.
Ocupați-vă de manichiura, pedichiura, epilare și apelați (dacă doriți) la serviciile unui salon de masaj optînd pentru unul de relaxare.
După toată oboseala acumulată cu organizarea nunții, a venit momentul să vă odihniți. Optați pentru o masă ușoară, evitați alcoolul și cafeaua pentru a vă putea odihni așa cum se cuvine.
Aprindeți cîteva lumînări de aromaterapie, faceți o baie spumoasă, ascultînd muzica preferată și culcați-vă devreme pentru a vă putea trezi odihniți ziua următoare.
Nu uitați că, întotdeauna există posibilitatea să intervină neprevăzutul. Încercați să vă pregătiți pentru orice și rămîneți relaxați, indiferent de ce s-ar întâmpla.
Este indicat să vă îmbrăcați în ținutele de nuntă, doar după ce procesul de înfrumusețare s-a încheiat pentru a fi siguri că rochia de mireașă și costumul vor rămîne intacți.
Acordă-le celor din familia ta roluri organizatorice pentru ziua nunții.
Stabileste un responsabil, care să se asigure că totul este în plan.
Roagă pe cineva să se ocupe de transportul invitaților sau să se asigure, că nimeni nu este uitat.
Stabilește un responsabil cu documentele pentru cununia civilă și după aceasta, etc. Astfel voi veți avea o grijă în minus.
Nu luați decizii pripite în alegerea tortului, firmei de catering, fotografului, DJ-ului sau formației.
Consultați oferte diferite și stabiliți care vi se potrivesc cel mai bine, apoi contractați din timp serviciile acestora. Discutați împreună cu cei ce vă vor furniza aceste servicii și stabiliți ceea ce vă doriți să obțineți de la ei.
Implicați-vă cît puteți de mult în organizarea nunții voastre. Indiferent dacă lucrați cu o echipă de profesioniști sau împreună cu apropiații voștri, nu uitați că voi aveți ultimul cuvînt, întotdeauna.
Petrecerea de nuntă a unui cuplu de prieteni sau rude este un moment special, la care participați din dorința de a fi alături de miri în această frumoasă zi și de a vă bucura împreună cu ei. Pentru un astfel de moment este recomandat ca un cod al bunelor maniere sa fie respectat, astfel încît totul să decurgă perfect.
Atunci cînd primiți o invitație la o nuntă este elegant și de bun-simț să confirmați participarea, pentru că astfel mirii vor ști la cîte persoane să se aștepte și cîte meniuri să comande, lucru ce îi va ajuta extem de mult în organizarea nunții.
La nuntă, punctualitatea este nespus de importantă, de aceea ar trebui să respectați cu rigoare ora indicată pe invitație. La momentul intrării în restaurant, mirii vă vor întîmpina, iar pentru ca această întîmpinare să aiba un bun decurs, trebuie să dați dovadă de răbdare, în timp ce aceștia salută invitații ce se află în fața dumneavoastră. Pe tot parcursul evenimentului, nu trebuie să rapiți mult din timpul mirilor, de aceea urările scurte, concise și frumos exprimate - sunt de dorit, astfel le veți oferi acestora ocazia să interacționeze cu fiecare invitat, așa cum este normal. Ca invitați, nu trebuie să eclipsăm momentele cheie din desfășurarea nunții, cum ar fi dansul mirilor. Acesta este doar al lor, așa că vom sta liniștiți la locurile noastre, pînă cînd mirii vor chema oficial toți invitații pe ringul de dans.
Dansul, care deschide petrecerea este dansul mirilor, iar acest prim moment muzical și coreografic este menit să exprime nu doar iubirea voastră ci și esența personalității voastre. Specificul pe care îl va avea primul vostru dans este foarte important și trebuie ales cu atenție, doar nu doriți ca peste cîțiva ani să revedeți filmările de la nuntă și să regretați o alegere făcută în ultimul minut și care nu va mulțumit. Indiferent că sunteți un cuplu de dansatori talentați și pasionați sau de ocazie, acest moment trebuie pregătit cu grijă.
Dacă nu sunteți atât de talentat sau talentată în acest domeniu, puteți să apelați la lecții de dans pentru nuntă. Astfel, nu veți reuși doar să vă îmbunătățiți mișcările, ci puteți avea o coreografie profesională pentru dansul vostru ca miri. În orice caz, dacă doriți să urmați lecții de dans pentru nuntă, nu este indicat să le lăsași pentru ultimul moment, ci ar trebui să le începeți, măcar cu o lună înainte de nuntă, astfel veți avea timp să puneți la punct toate detaliile ce țin de dansul mirilor.
Va trebui să stabiliți, în prealabil, împreună cu perechea, ce specific va avea dansul vostru pentru nuntă. Puteți opta pentru:
- valsul mirilor, clasicDansul mirilor (se mai numește și dansul miresei) poate fi unul clasic, romantic, tradițional ori chiar disco, poate fi în stil latino, flamenco, tango, rumba, salsa sau cha-cha, poate fi un vals al mirilor sau un blues ori de ce nu, inspirat din repertoriul internațional, de origine scandinavă ori elenă. La fel de potrivite pot fi charlestonul, twistul, jive, swing, rock&roll, etc.
În alegerea stilului muzical pentru dansul mirilor, este necesar, ca pe lângă atenția acordată versurilor, respectiv acestea să vă reprezinte, să acordați atenție și ritmului pe care îl are melodia. Dacă este prea lentă sau prea ritmată pentru coreografia pe care v-ați imaginat-o ori tema și specificul nunții, dansul mirilor poate fi un eșec.
Evitați căderea în tentația de a alege drept fond muzical pentru dansul sau valsul mirilor, un hit actual pentru că nu se știe dacă această piesă își va păstra valoarea în timp, iar melodiile nemuritoare, au ajuns să aibă această propietate tocmai pentru că nu se demodează. Acestea vă pot asigura fondul muzical excelent pentru dansul vostru de nuntă.
Dacă doriți să fiți speciali dar nu reușiți să renunțați la tradiție, puteți alege o astfel de melodie clasică și să rugați Dj-ul să îi facă un remix, pe baza căruia puteți construi o coregrafie interesantă ce îi va face pe toți invitații voștri să spună ‚wow!!!’.
În ceea ce privește primul vostru dans, trebuie sa fiți foarte deschiși, relaxați și să aveți încredere în voi.
Inspirația va veni de la sine, indiferent că aveți o coreografie pregătită sau nu.
Momentul acesta este destinat să fie o amintire veșnică și simbolizează legătura dintre voi. De aceea, trebuie să vă reprezinte pe amândoi și să fie modul vostru special prin care să arătați tuturor cît de mult vă iubiți. Acesta este probabil cel mai asteptat moment de către toți invitații, inclusiv de către voi- mirii și meritați să îi acordați o mare atenție și să îl organizați așa cum ați visat. Clasic, romantic, tradițional, modern sau super individualizat, dansul mirilor este momentul vostru special !
După toată agitația din perioada premergătoare nunții și toate emoțiile epuizante din ziua cea mare, mirii merită o vacanță relaxantă într-un loc special sau unul drag inimii lor.
În luna de miere, mirii pot pleca singuri sau îi pot însoți nașii ori prietenii apropiați. Deși, se spune că luna de miere trebuie să fie imediat după nuntă, multe perechi de miri aleg o altă perioadă pentru sejurul lunii de miere. Durata lunii de miere, perioada în care aceasta are loc, numărul de persoane care participă si destinația, sunt aspecte pe care fiecare pereche de miri le stabileste conform preferințelor proprii și bineînțeles, în fucție de bugetul alocat pentru această călătorie minunată.
În țară sau în străinătate
Destinația pentru luna de miere trebuie aleasă în functie de ceea ce vă doriți să aveți ca activități pentru acest sejur. O lună de miere exotică, una rustică ori una inedită într-o locație în care puțini s-ar încumeta să meargă în vacanță, poate fi potrivită pentru voi. Desigur, puteți organiza o lună de miere perfectă și dacă preferați să rămîneți în țară sau cel puțin, în vecinatatea ei.
Sunteți o nouă familie iar în noua viață trebuie să intrați relaxați, bucuroși și cu amintiri multe și plăcute.